학생들과 교직원들은 매 학기마다 하루를 잡아 건물 청소, 농장 일, 풀깎기, 녹찻잎 따는 일을 한다. 이번 학기 나는 녹차팀에 배정되어 차밭으로 나갔다. 녹찻잎을 따는 일이 처음이었기 때문에 어떻게 해야 하는지 전혀 감이 없었다. 다행히 우리 팀장이 줄기를 어느 정도 위치에서 자를 것인지, 그리고 어느 정도의 품질이 숙성된 녹차를 만드는데 적절한지를 자세히 설명해줬다.

나머지 작업을 하면서 아직 자라고 있거나 이미 시든 잎들은 따지 않도록 조심하면서 열심히 일했다. 팀장 옆을 지나치면서, 여러 해 동안의 훈련으로 연마된 그의 재빠른 손가락과 숙련된 솜씨를 주목했다. 나는 푸른 내 바구니를 들고 선채, 지난 날 나에게 여러 차례 차상자를 선물로 준 사람들의 모습을 떠올렸다. 물론 그때 선물을 준 사람들에게 지극히 감사를 표하긴 했지만, 은혜의 의미를 진정으로 깨닫지는 못했다. 나는 녹차를 만드는 전 과정을 알지 못했기에 차 한잔을 만들기 위해 필요한 것이 무엇인지 전혀 문외한이었다. 그러나 이제는 단 몇 시간 밖에 일하지 않았지만, 감사의 마음이 새로와졌다.

이러한 느낌은 우리 삶의 모든 방면으로 확대할 수 있을 것이다. 우리가 만약 하나의 사물, 한 사람의 인간이 존재하기까지 얼마나 많은 조건들이 필요한지를 진정으로 깨닫는다면, 우리는 그러한 대상과 인간에 대해 새삼 신중해지고 감사하는 마음을 갖게 될 것이다. 그런데도 우리는 대부분의 시간을 최종 제품만을 보고, 그것이 어떻게 만들어졌는지에 대해서는 생각하지 않는다. 어떤 사람을 만날 때도 우리는 그의 인생 역사를 생각해보지 않는다. 우리가 접촉하는 모든 대상은 그것이 존재하기까지 수많은 요인들을 필요로 했다.

우리가 만나는 모든 사람은 하나 같이 소중한 존재이다. 그 한 사람이 바로 지금 존재하게 되기까지 많은 것들이 소요됐기 때문이다. 이 하나의 찻잎을 따는 일을 통해 나는 차 한잔도 예전과 똑같은 모습으로 보지 않게됐다. 이제부터 나는 차 한 모금을 마실 때마다 그것을 만들어주고, 따뜻한 찻물로 내 몸을 따뜻하게 해준 태양과 대지, 비, 근로자들 그리고 그들이 흘린 땀에 감사하는 마음을 가지고 되돌아볼 것이다.

Every semester our students and faculty spend the day cleaning buildings, farming, cutting grass, and picking green tea leaves. This semester I was assigned to the 'green tea' team, so I followed several others to the green tea field. Since it was my first time picking leaves, I had absolutely no idea what to do. Fortnately, our leader gave us clear instructions about where to break the stem and what quality of leaves were suitable for fermented green tea.

I spent the rest of the time becoming one with the leaves, making sure not to pick the leaves that were still forming or withered. As I passed by our leader, I noticed her agile fingers and adeptness that were cultivated after many years of training. As I stood there with my blue basket I began to recall the many times people gave me bags of tea as a gift. I would be extremely grateful, but I didn't truly know all the grace that was contained in that one bag. Since I was oblivious to the whole green tea making process, I was blind to what was required to make that one cup of green tea. After spending only a few hours in the green tea field, however, I began to feel a new sense of gratitude.

This feeling can extend to all things in our life. If we truly awaken to how many causes and conditions go into creating one thing, one person, we would be more cautious and grateful towards that object or person. However, most of the time we encounter the end product without thinking about how it was formed. Or we meet a person without taking into consideration their history. Yet every object we come into contact with requires so many factors to come into existence. In the same way, every person we meet is precious because of all that went into making them exist to this very day. I can say that this one leaf picking experience will never make me see tea in the same way again. Each time I take a sip of tea, I will think about the sun, soil, rain, workers, and sweat that went into making that one cup of tea and allow the warm water to fill my body with gratitude.

/영산선학대학교 원불교학과

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